Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Παραμύθι με λάθος όνομα


Θυμάστε το millennium;  Το παρακάτω γράφτηκε (Δεκέμβριος 1999) για χρήση των μαθητών των δύο μεγαλύτερων τάξεων δημοτικού σχολείου προκειμένου να αποκαταστήσει κάπως την πραγματικότητα. 

Τον ερχομό του τον περίμεναν με ανυπομονησία. Όσο μάλιστα πλησίαζε ο καιρός για την εμφάνισή του, οι πρόωροι θαυμαστές του γίνονταν κάθε μέρα όλο και περισσότεροι. Παροξυσμός τους είχε πιάσει. Προσπαθούσαν να διαλέξουν στολίδια, αναμνηστικά από τα τόσα που κυκλοφορούσαν, που να γράφουν το όνομά του. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά τύπωναν έκτακτες εκδόσεις, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν αλλεπάλληλες εκπομπές γι’ αυτόν, οι αστέρες της μουσικής και του θεάματος έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για χάρη του πάνω σε κάθε λογής πίστες, ακόμα και οι ηγέτες των κρατών της γης έδιναν δεξιώσεις και έκαναν προπόσεις στο όνομά του.

Στο όνομά του; Αλήθεια ποιο ήταν το όνομά του; Κοιτάχτηκε γι’ άλλη μια φορά στον πελώριο καθρέπτη που κρατούσαν οι δώδεκα υπηρέτες του. Θαύμασε πάλι τον εαυτό του. Πράγματι ήταν πολύ ωραίος. Όχι μόνο γιατί το έλεγαν οι άλλοι αλλά γιατί το έβλεπε και μόνος του. Πίσω από το ολόχρυσο «2» ακολουθούσαν τρία ολοστρόγγυλα μηδενικά !
- Να γιατί τους έχει πιάσει τρέλα, μουρμούρισε. Έχουν χίλια χρόνια να δουν χρόνο με τρία μηδενικά.
Πράγματι. Κανένα από τα 99 μεγαλύτερα αδέλφια του, παιδιά του αιώνα-πατέρα του αλλά και ούτε κανένα από τα εγγόνια της γιαγιάς του της χιλιετίας δεν είχε τρία ολόκληρα μηδενικά στο όνομά του. Ενώ εκείνος…

Το 2000 κοίταξε ξανά το ρολόι. Ο λεπτοδείκτης, ιδρωμένος από την αγωνία, του ψιθύρισε:
-Πλησιάζει η ώρα να παρουσιαστείτε εξοχότατε. Άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση. Μπήκα ήδη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σας περιμένουν.
Φόρεσε βιαστικά το πολύχρυσο στέμμα του, κοιτάχτηκε για τελευταία φορά στον καθρέπτη και μόλις το ρολόι έδειξε δώδεκα τα μεσάνυχτα ακριβώς, βγήκε στο μπαλκόνι.
Ένα μακρόσυρτο επιφώνημα θαυμασμού ακούστηκε:
- Άααα !!! Το millennium !!!
Την επόμενη στιγμή τόνοι βεγγαλικά έκαμαν την νύχτα  μέρα και ένα ξέφρενο πανηγύρι άρχιζε σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
- Μα δεν είμαι το millennium, σκέφτηκε φευγαλέα, είμαι το «2000», τελευταίο παιδί του 20ου αιώνα και τελευταίο εγγόνι της 2ης χιλιετίας.
Έδιωξε όμως γρήγορα τη σκέψη αυτή από το μυαλό του. «Αφού έτσι τους αρέσει, ας  μην τους χαλάσω την ευτυχία τους», σκέφτηκε. «Όσο για του χρόνου που θα έρθει το millennium κάτι θα βρουν οι άνθρωποι για να ξαναγιορτάσουν. Έχουν μπροστά τους 366 μέρες για να σκεφτούν» ψιθύρισε χαιρέκακα και σήκωσε τα χέρια του σε χαιρετισμό.
Η δυνατή βοή θαυμασμού που ακούστηκε από κάτω, έδιωξε κάθε άλλη σκέψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου